Pirmoji lietuviška Franco Kafkos „Metamorfozės“ ekranizacija

Pandemijos metu skaitytojai vis dažniau ieško kūrinių, kurie padėtų suprasti ir įprasminti mūsų visų patiriamą būklę. Vienas tokių apsakymų, alegoriškai, bet labai skausmingai ir tiksliai kalbančių apie tai, su kuo susiduriame – apie įkalinimą, virsmo baimę ir atstūmimą – yra Franco Kafkos „Metamorfozė“. Kad šią žinomą novelę padarytume dar aktualesnę ir įdomesnę gimnazistams, nutarėme ją ekranizuoti.  

Visuomenė sunkiai toleruoja „kitokius“, dažnai net šeima atstumia artimuosius, kurie „daro gėdą“ arba tampa finansiškai nenaudingi. Apie tai pasakojama ir Franco Kafkos novelėje, kuri, ekranizuota Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos mokinių, gali paskatinti gimnazistus domėtis literatūra ir ieškoti joje atsakymų į kasdienius klausimus.

Francas Kafka (Franz Kafka, 1883-1924) – žymus žydų kilmės austrų prozininkas, vienas įtakingiausių ir savičiausių XX a. rašytojų, kūręs vokiečių kalba. Novelė „Metamorfozė“ yra vienas žinomiausių rašytojo darbų, kuriame svarstoma apie žmogaus vienatvę, baimę būti atstumtam. Su Gregoro Zamzos, prekybos agento, vieną rytą staiga pavirtusio dideliu vabalu, istorija IV klasių gimnazistai susipažįsta per literatūros pamokas.  Užsienio autoriai yra „Metamorfozę“ ekranizavę ne kartą, tačiau Lietuvoje šis kūrinys buvo statytas tik teatruose. Svarbiausią „Metamorfozės“ dalį sudaro Gregoro virtimo vabalu istorija, todėl „Laisvės“ gimnazijos Kino klubas savo filmui pasirinko kelis būdingus ir skaitytojams lengvai atpažįstamus kūrinio epizodus. Filmą nutarėme pradėti nuo epizodo, kurio knygoje nėra – Gregoras iškerpa iš žurnalo ir įrėmina moters portretą, kuris virsta sesers veidu. Filmo pradžioje Gregoras sapnuoja, kaip bėga nuo jį besivejančios sesers. Šis sapnas simbolizuoja, kad sesuo šeimoje netrukus užims Gregoro vietą. Scenarijaus nerašėme, susidarėme tik filmo epizodų planą, paremtą kūrinio tekstu.

Ekranizuodami F. Kafkos „Metamorfozę“, novelės tekstą ženkliai sutrumpinome, tačiau palikome visus esminius kūrinio siužeto motyvus, todėl ekranizacija nėra nutolusi nuo originalaus kūrinio ir gali būti naudojama literatūros pamokose, kartojant arba pristatant mokiniams šį garsų rašytoją ir jo novelę.

Kino klubo filmą „Metamorfozė“ galite pasižiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=XLW10a_-bpY