Karjeros savaitė Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje

Karjeros savaitė 2

Lapkričio 15-19 dienomis Vilniaus „Laisvės“ gimnazijoje vyko Karjeros savaitė. Karjeros savaitės tikslas – supažindinti mokinius su skirtingomis profesijomis, įsidarbinimo galimybėmis, studijomis užsienyje, stojimo sąlygomis Lietuvoje.

Karjeros savaitė gimnazijoje prasidėjo dvi pamokas trunkančiu projektu „Profesijų mugė“. II klasių gimnazistai pristatė savo parengtus pristatymus apie skirtingas profesijas. Išsami profesijų analizė, dalykų egzaminai, kurių reikės stojant į vieną ar kitą specialybę, profesijų paklausa ir būsimas atlyginimas – tokius klausimus nagrinėjo gimnazistai.

III-IV klasių gimnazistų susitikimas su Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos atstovėmis nepaliko abejingų.  Informatyvus ir naudingas pasakojimas  apie stojimo sąlygas, karininko profesiją, jo kasdienybę bei karjeros galimybes  sukėlė karštas diskusijas.

Vyresnių klasių mokiniai nuotoliniu būdu  susitiko su KASTU projekto  atstove, susipažino su studijų užsienyje galimybėmis. Šis projektas unikalus tuo, kad apie studijas užsienyje pasakoja užsienyje studijuojantys lietuviai studentai. Pristatymų metu dalinasi ne tik aktualia bei svarbia informacija norintiems stoti į užsienio aukštąsias mokyklas, bet ir savo patirtimi bei patarimais.

Įdomiai ir kūrybingai gimnazijos mokiniai dalyvavo integruoto ugdymo dienos  „Profesijų pasaulyje“ veiklose. Svarbu kuo anskčiau pradėti kalbėti apie ugdymą karjerai, ateities norus ir poreikius, ateities profesijas. Organizuojant integruoto ugdymo pamokas ir planuojant veiklas buvo siekiama supažindinti gimnazistus su kuo įvairesnėmis profesijomis, jų atstovais, darbo specifika ir pobūdžiu.  Per šias pamokas mokiniai kūrė ateities profesijas, savo kailiu išbandė gido, prekybininko  ir kt. vaidmenis.

I-II klasių moksleiviai klasių valandėlių metu  žaidė aktyvų ir smagų profesinio orientavimo žaidimą „Profesijų labirintas“, išbandė jėgas protmūšyje „Karjeros ugdymas“, piešė savo karjeros žemėlapį.

Visą savaitę per pertraukas skambėjo antrus metus gimnazijoje veikiančio Laisvės radijo laida „Kai užaugsiu būsiu“, kuriose gimnazistai kalbino įvairių profesijų atstovus.

Tikimės, jog Karjeros savaitės veiklos  padės mokiniams apsispręsti renkantis profesiją ar bent paskatins gimnazistus pradėti planuoti savo ateitį.

Lina Paškauskienė, etikos mokytoja

Karjeros savaitė 1

Karjeros savaitė 3