Gimnazistai sukūrė dokumentinį filmą apie Joną Basanavičių

Vilniaus „Laisvės“ gimnazijos mokinių Kino klubas spalio pabaigoje sukūrė trumpametražį dokumentinį filmą „14 makaulių ir kiti Jono Basanavičiaus nutikimai“, kuriame smagiai ir įdomiai pasakojama apie dr. Joną Basanavičių, jo asmenybę ir darbus bei keistus nutikimus, kurių dažnas dar nėra girdėjęs. Dr. Jonas Basanavičius (1851-1927) yra legendinė Lietuvos asmenybė, lietuvių visuomenės veikėjas, pirmasis laikraščio „Aušra“ redaktorius, vienas svarbiausių Nepriklausomybės siekėjų, Vasario 16-osios Akto signataras, mokslininkas, gydytojas ir be galo įdomus žmogus, apie kurį visuomenė iki šiol žino pernelyg mažai. Kurdami filmą gimnazistai ieškojo įdomių, negirdėtų faktų apie tautos patriarchu vadinamo Jono Basanavičiaus asmenybę, jiems mielai talkino Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dėstytojai dr. Aurelijus Gieda ir doc. dr. Eligijus Raila.

Filmas prasideda intriguojančia žinute iš 1910 m. Latvijos lietuvių laikraščio „Rygos naujienos“: čia buvo rašoma, jog Vilniuje vagišiai pavogė maišą su 14 makaulių, kurios, pasirodo, priklausė Lietuvių mokslo draugijos muziejui ir buvo iškastos dr. Jono Basanavičiaus, tyrinėjusio Lietuvos piliakalnius. Kuo baigėsi ši istorija, sužinosite, pasižiūrėję visą filmą. Jį pamatyti galite čia: https://www.youtube.com/watch?v=hDspuWLUTIE

Filmas skiriamas Jono Basanavičiaus 170-osioms gimimo metinėms ir puikiai tiks istorijos, lietuvių kalbos, pilietiškumo pamokoms paįvairinti.

14 makauliu cover